Selasa, 10 Mei 2016

GERMAN APPLE PANCAKE


Assalam buat semua..
German Apple pancake..
dessert dari tiphero.com
Ianya naik tinggi mengelembung semasa di dalam oven
selepas keluar ia akan nipis semula
tak ada Granny Smith dalam peti sejuk
saya tukar guna Apple Fuji.
sedap juga buat sarapan pagi tapi saya buat makan -makan pada sebelah petang
Let's try buat.

GERMAN APPLE PANCAKE

Bahan-bahan
3 biji telur
3/4 cawan susu-suhu bilik
3/4 cawan tepung  gandum
3 sudu besar gula kastor
4 sudu besar butter-bahagikan
3/4 sudu teh serbuk kayu manis
1 biji epal granny smith-buang kulit dan potong setebal 1/4 inci
1 sudu besar gula perang
gula aising


Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 200'c.
  • Di dalam mangkuk pukul telur dengan susu,gandum dan gula kastor sehingga licin.
  • Cairkan mentega(separuh)dalam skillet/kuali leper dan masukkan potongan epal dan serbuk kayu manis serta gula perang.
  • Masak selama 5 minit sehingga epal kelihatan lembut.
  • Lapkan skillet/kuali leper dengan paper towel dan letakkan di dalam oven yang telah di panaskan tadi selama lebih kurang 8-10 minit.(saya bakar dengan cara sama tetapi mneggunakan bekas kaca tahan panas)
  • Letakkan  butter yang separuh lagi dan sapukan rata-rata di dalam skillet/bekas kaca
  • Masukkkan epal yang telah di masak tadi.
  • Curahkan adunan pancake tadi ke atas epal.
  • Bakar untuk selama 18-20 minit sehingga pancake gelembung pada bahagian tepi-tepinya dan menjadi perang keemasan.
  • taburkan dengan gula aising dan hidangkan panas-panas.
**Video cara membuatnya ada di Tip Hero.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan