style="text-align: center"

Ahad, 22 Mei 2016

KEK BUTTER STRAWBERY PANDAN- melt cheese inside

 Assalam buat semua..
Petang semalam dok scroll FB, terjumpa resepi mudah Ni kat FB Azlina Ina.Panjang berjela nama resepinya.
Beliau suka post resepi yang mudah-mudah siap dengan gambar step by step.Thanks Ina.saya share di sini pula.
Keknya gebu dan moist juga,kelainannya sebab ada lapisan cheese
tapi cheesedale kraft yang di lapis tak melt pula.
Ingat nak letak banyak tapi ada 2 keping je yang tinggal.
Lepas Isya'terus masuk dapur lagi..baking.Petang tadi pun dah masuk dapur buat Puding karamel.
ada orang tu.. request nak makan Puding karamel.
Biasanya jarang saya masuk dapur pada waktu malam.
Kecuali nak 'mengintai' makanan dalam peti sejuk.
Bahan-bahan semua ada..ok,on saja!.
masih lagi dalam mood bercuti hujung minggu dan cuti Wesak,jadi boleh buat makan-makan hari ini.
Let's try baking.

KEK BUTTER STRAWBERY PANDAN melt cheese inside.

Bahan-bahan     -loyang saiz 6 /aluminium saiz 8x4.
1/2 cawan butter/marjerin
1/2 cawan gula halus
1 sudu besar susu pekat manis-saya tambah

3 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepug jagung
1 sudu kecil baking powder
*jika ingin kukus tambah 1 sudu kecil soda bikarbonat

pewarna hijau dan perisa pandan
pewarna pink dan perisa strawbery
*boleh di guna pewarna dan perisa pilihan sendiri

kepingan cheesdale atau cheddar cheese blok-hiris nipis secukupnya

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 170'c.
  • Putar laju gula,susu pekat manis dan butter hingga ia ringan dan gebu(warna jadi putih).
  • Masukkan telur satu persatu sambil terus di putar.
  • Selang di antara satu telur selama 1 minit.Putar sebati.
  • Ayakkan kedua tepung bersama baking powder.
  • Perlahan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.Putar lagi hingga bergaul rata.
  • Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  • Warna hijau letak perisa pandan dan warna pink letak perisa strawberry.
  • Masukkan kedua warna ke dalam piping bag dan picitkan selang warna di dalam loyang
  • Potong cheesdale kepada kepingan kecil dan lapis di atas lapisan yang pertama .
  • Kemudian ulang langkah sehingga semua adunan habis.
  • Hentakkan sedikit loyang supaya adunan menjadi rata.
  • Bakar di dalam oven dengan suhu 170 'c sehingga masak (35 minit)bergantung pada jenis oven masing-masing

ada lubang-lubang kecil kek ni,adunan tak rata la tu!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan