Isnin, 2 Mei 2016

Warm APPLE PIE BREAD with CINNAMON

Assalam buat semua..
Jumpa resepi mudah dan ringkas lagi,terus cuba buat.
Teksturnya tidaklah gebu macam roti dan tidak juga macam kek.Duk tengah-tengah.
Kebetulan kat dapur  ada bahan-bahan yang di perlukan 
Aroma dan rasanya seperti Apple pie.Makan dengan secawan Nescaffe..best!
saya ubah suai sedikit mengikut citarasa sendiri
Biasalah resepi omputih ni manis yang amat.Sukatan gula di dalam resepi ini saya suaikan ikut selera sendiri
tu pun masih terasa....manis!
Resepi dari www.spendwithpennies.com
Let's try baking.

Warm APPLE BREAD PIE with CINNAMON!

Bahan-bahan
1/2 sudu besar serbuk kayu manis/cinnamon
1/3 cawan gula kastor
2/3 cawan gula perang-bahagi dua
1/4 cawan butter-di lembutkan
*1/4 cawan apple sauce
jika tiada* boleh gunakan 1/2 cawan butter sepenuhnya
2 biji telur-pukul sedikit
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/3 cawan susu
1 biji epal besar atau 2 biji epal kecil-buang kulit dan cincang(saya potong dadu)
1 sudu besar butter-cairkan
loaf pan

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 350'c.Sapukan butter dan taburkan tepung pada loaf pan.
  • Satukan 1/3 cawan gula perang dan serbuk kayu manis dalam mangkuk kecil.Ketepikan.
  • Pukul gula kastor,gula perang selebihnya dan butter sehingga kembang.
  • Campurkan sos epal(pilihan).
  • Tambah telur yang telah di pukul sedikit dan esen vanila.
  • Ayak tepung dan baking powder.
  • Tambahkan campuran tepung gandum ke dalam adunan telur dan kacau rata.Jangan overmix.Tambahkan susu,gaul rata.
  • Tuangkan separuh adunan ke dalam loaf pan,taburkan epal dan dan separuh dari campuran gula perang tadi.(saya hanya taburkan sedikit sahaja gula perang)
  • Campurkan epal selebihnya dengan separuh adunan lagi dan tuangkan kesemuanya.
  • Atas sekali taburkan campuran gula perang(saya taburkan sedikit saja bersama epal dadu).
  • Bakar selama 40 minit.
  • Keluarkan kan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
  • Sambung semula dan bakar selama 5-10 minit lagi sehingga masak sepenuhnya.Cucuk dengan lidi untuk periksa sama ada masak atau tidak.
  • Biarkan sejuk selama 10 minit baru di keluarkan dari loaf pan.


2 ulasan:

  1. Tak rugi selalu jenguk sini... ada jew sajian yang menyelerakan!

    BalasPadam
  2. thanks Amie,sudi jenguk dapur yang terpencil ni!

    BalasPadam