style="text-align: center"

Ahad, 1 Mei 2016

TEPUNG BUNGKUS.

Assalam buat semua..
First time try buat Tepung bungkus.
Ianya adalah salah satu dari kuih dulu-dulu yang menjadi kesukaan saya.
Berjangkit la pula kat Azim,suka juga makan Tepung bungkus.
Itu sebab rajin sangat nak buat sebab ada peminat.
Resepi dari chef Hanieliza.Thanks
Let's try buat

TEPUNG BUNGKUS

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan campur sedikit garam
daun pisang

Bahan inti
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka 
1 sudu besar gula
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar air
1 helai daun pandan

Cara membuatnya

  • Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
  • Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering.Sejukkan
  • Jadikan inti bebola kecil.Ketepikan.
  • Bancuh tepung beras bersama santan.Masak hingga naik wap dan nampak agak pekat.
  • Layurkan daun pisang di atas api dan potong anggaran di perlukan.Lap dan bersihkan.
  • Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang.Letakkan dua biji inti.
  • Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
  • Sejukkan dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan