style="text-align: center"

Sabtu, 4 Jun 2016

SEKAYA LABU

Assalam buat semua..
Hari menjadi semakin sibuk,entah apa la yang saya sibukkan.
Kadang-kadang sampai tak cukup masa menyiapkan tugasan.
Walau begitu masak dan buat kuih sempat juga.
cuti sekolah ni dah buat macam-macam ..
dari kek hingga ke brownies
dari puding hingga ke kuih- muih. 
Apa yang anak tak makan,saya yang tolong makan 
penimbang?..ada nombor tujuh kat depan!.
Mari kita tengok resipi manisan ni pula
Nama lain,Sangkaya labu,Thai pumpkin kastard
Tanpa rasa bersalah makan je..dah penat-penat buat.
Let's try buat

SEKAYA LABU

Bahan-bahan
1 biji labu saiz sederhana
3 biji telur ayam double A
1 cawan santan
gula melaka-secukup rasa(saya guna dalam paket yang telah di hancurkan)
sedikit garam
1 sudu teh esen vanila
sehelai daun pandan-mesin dengan santan dan tapiskan.
1 sudu besar tepung kastard

Cara membuatnya

  • Panaskan pengukus
  • Potong sedikit bahagian tangkai/atas labu.Korek keluar bijinya.
  • Campurkan semua bahan-bahan di atas dan kacau  sebati.
  • Tapiskan ke dalam bekas lain.
  • Kemudian tuangkan ke dalam buah labu,letak penutup labu.
  • Kukus hingga masak lebih kurang 20 minit bergantung kepada saiz labu.
  • Bila masak,sejukkan sebelum di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan