style="text-align: center"

Rabu, 15 Jun 2016

STRAWBERRY PANNA COTTA

Assalam buat semua..
10 Ramadhan,
Dessert untuk buka puasa,makan sejuk-sejuk best kan.
mudah dan cepat siap tapi lambat untuk di makan.
Buat pada waktu malam dan ready untuk makan pada petang esoknya.
Kerana panna cotta mengambil masa yang lama untuk set/mengeras..
Tekstur panna cotta tidak seperti agar-agar atau puding,ia lebih kepada dadih.
Boleh di gunakan buahan lain seperti kiwi,dragon fruit dan mangga.
Rsepi dari citarasawan.blogspot
Lety's try buat..

STRAWBERRY PANNA COTTA

Bahan-bahan
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan heavy cream
2 sudu kecil serbuk gelatine Halagel
3 sudu besar air panas
1/4 cawan gula/secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila

untuk puri strawberi
10 biji buah strawberry
2-3 sudu kecil gula

Cara membuatnya

  • Masukkan serbuk gelatine ke dalam air panas,kacau dan biarkan ia mengembang.
  • Masak susu,heavy cream dan gula di atas api sederhana hingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk.
  • Padamkan api dan masukkan adunan gelatine dan esen vanila.
  • Kacau hingga gelatine larut sepenuhnya.
  • Tuangkan ke dalam acuan sesuai atau bekas kecil.Sejukkan 5-6 jam di dalam peti ais.
Sediakan puri strawberi

  • Mashed atau blend strawberi dan masukkan gula.Kacau hingga sebati.
  • Sejukkan di dalam peti ais

untuk menghidang,tuangkan puri strawberi ke atas panna cotta tadi dan sedia untuk di nikmati.

2 ulasan:

  1. Seronoknya berbuka puasa dengan strawberry panna cotta... nyum nyuummm...

    BalasPadam