Rabu, 24 Ogos 2016

POPIA DAGING MAYONIS

Assalam buat semua...
Hidangan petang di hujung minggu...
Sedapnya menikmati kudapan di petang hari dengan sepiring popia bertemankan buku novel saya!
Makan time panas-panas rangup sahaja sambil dicicah dengan sos kegemaran.
Buat banyak-banyak,simpan dalam freezer,time nak makan goreng saja..
Let's try buat

POPIA DAGING MAYONIS

Bahan-bahan
kulit popia secukupnya
4 keping daging burger
1/2 biji bawang besar-dadu
hirisan kubis
mayonis
1 biji karot-parut halus
serbuk lada hitam
serbuk lada putih
minyak sayur untuk menumis 

Cara membuat inti popia

  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
  • Hancurkan daging burger kemudian gaul sebati bersama bawang.
  • Tambahkan sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
  • Angkat dan sejukkan sedikit kemudian masukkan mayonis dan gaul rata.
  • Tambahkan hirisan kubis dan karot parut tadi dan gaul rata.
  • ambil sehelai kulit popia dan letakkan inti di atasnya
  • Lipatkan kulit popia seperti biasa dan lekatkan hujungnya dengan air.
  • Buat hingga habis
  • Goreng di dalam minyak terendam dan toskan.
  • Hidangkan bersama sos pilihan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan