style="text-align: center"

Sabtu, 10 September 2016

DURIAN CREPE

Assalam buat semua..
Sementara durian masih ada banyak ni boleh la buat Durian crepe pula.
Last sekali saya buat kira-kira 2 tahun lepas.
Lagi pun ada permintaan dari my bodyguard,katanya dah lama tak makan Durian crepe.
Terliur pula tengok orang duk post gambar durian crepe dalam FB katanya.Tengok gambar makanan juga ke?..
Ok lah mari kita buatkan nanti kempunan pula.

DURIAN CREPE

Bahan-bahan
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung kastard 
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
2 sudu besar butter cair atau minyak
2 sudu besar gula halus
3 sudu besar air
1 cawan susu cair/susu segar/santan
pewarna kuning/hijau
secubit garam
perisa durian/optional

200 ml whipping cream
isi durian secukupnya-di hancurkan.

Cara membuatnya

  • Satukan kesemua tepung dan ayak dalam satu bekas.
  • Kemudian campurkan dengan semua bahan lain dan kacau sebati.
  • Tapiskan dan letak pewarna.
  • Panaskan kuali non stick dan sapukan dengan sedikit minyak.
  • Apabila kuali sudah panas,masukkan adunan crepe dalam satu senduk dan buat sehingga habis.Ketepikan
  • Masukkan 200 ml whipping cream ke dalam bekas dan putar hingga kental.
  • Ambil sekeping crepe dan bentangkan biar bahagian yang licin berada di bawah.
  • Letakkan sesudu besar krim putar dan sesudu besar isi durian kemudian sesudu besar krim putar lagi.
  • Balutkan dengan cermat dan kemas.Buat hingga habis.
  • Susun dalam bekas dan letakkan di dalam peti sejuk.
  • Sedap di makan sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan