Jumaat, 11 November 2016

POPIA PENKEK RANGUP

Assalam buat semua..
Tulis pemilik resepi ni..cuba la baru tau.
dah cuba..memang rangup.
Lepas siap gi letak depan anak-anak,sekejap dah habis.
Macam makan keropok pula.
cara buat pun ringkas sahaja
Resepi dari Anita Daniel's Kitchen.Thanks.
Let's try buat.

PENKEK POPIA RANGUP

Bahan-bahan
1/2 udang/ayam-cincang halus
1 sudu kecil garlic powder
1/2 cawan daun bawang-potong halus
4 sudu besar tepung jagung
secubit garam dan gula
1 sudu kecil lada putih
1 biji telur
mozarella cheese-optional
tepung jagung

 Cara membuatnya
  • Campurkan kesemua bahan dan gaul rata.
  • Ambil sehelai kulit popia dan bentangkan.
  • Letakkan intinya dan lapis dengan sekeping kulit popia lagi.
  • Untuk lebih rangup jangan letak inti terlalu banyak.
  • Tekankan/cucuk  dengan garfu supaya udara keluar. 
  • Angkat perlahan dan goreng dalam kuali leper non stick dengan 3 sudu besar minyak atau secukupnya.
  • Balik-balikkan supaya masak serata.
  • Angkat dan toskan.
  • Boleh potong sesuka hati.
  • Hidangkan dengan sos pencicah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan