style="text-align: center"

Rabu, 18 Januari 2017

KERABU PUCUK PAKU

Assalam buat semua..
Kerabu pucuk paku atau kerabu lain-lain lagi boleh di buat dalam dua versi.
Dengan menggunakan santan atau guna kerisik sahaja.
dua-dua pun sedap
Tiada sukatan pun kalau nak buat kerabu.Sesedap dan secukup rasa sahaja.
Pucuk paku pun murah saja RM 2 untuk seikat.
cukup lah untuk sekali makan.
Let's try buat.

KERABU PUCUK PAKU

Bahan-bahan
1 ikat pucuk paku
2 ulas bawang merah-hiris nipis
1 cawan isi kerang
1/2 cawan kerisik
beberapa biji cili padi-potong kecil
jus limau nipis
sos ikan
sedikit gula

Bahan tumbuk
4 ulas bawang merah
1 sudu teh lada hitam biji

Cara membuatnya

  • Didihkan air dan celur sebentar pucuk paku.Toskan.
  • Kemudian celur isi kerang.
  • Tumbuk lada hitam kemudian masukkan bawang merah.Tumbuk sampai hancur.
  • Gaulkan semua bahan dalam mangkuk.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.

4 ulasan:

  1. Sedapnya... lama tak buat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Emmm..sedap la jugak.bertambah selera makan nasi

      Padam
  2. Sedap kan...makan dengan nasi putih panas-panas,best jer.

    BalasPadam