style="text-align: center"

Isnin, 2 Januari 2017

TART KENTANG CHEESE

Assalam buat semua..
Buat Tart kentang ini sebab nak menghabiskan kentang yang dah lama tersimpan.
Sampai dah tumbuh tunas-tunas kentang tu..
Tambahan pula sekarang ni musin hujan,sejuk-sejuk duk dapur sampai ia bertunas pula..
Sepatutnya ia di bakar dalam acuan muffin tanpa di alas dengan paper cup.
Saya pula..gatal tangan gi alas,susahlah sikit waktu nak makan
habis tart melekat pada cawan kertas !.
Mulanya saya ingat macam kek cawan,senang di tanggalkan dan tidak melekat..sebaliknya tidak.
Tu la sapa suruh pandai-pandai tak ikut arahan resepi.
Resepi asal dari Resepi Bonda.thanks
Let's try baking

TART TENTANG CHEESE

Bahan-bahan
5 biji kentang
1 biji karot
1 biji bawang besar
sedikit potongan daun bawang
2 batang crab stick sosej-potong kecil
1/4 cawan susu segar
3 biji telur
mozarella cheese parut
garam dan serbuk lada putih
2 sudu besar jagung
serbuk lada hitam

Cara membuatnya

  • Parut halus kentang dan karot.Bawang besar di cincang halus.
  • Perah keluar air bahan parut tadi dengan kitchen towel yang bersih.
  • Campurkan parutan kentang,karot dan bawang besar dalam satu bekas.
  • Pukul telur besama susu,serbuk lada hitam dan putih,garam dan tuangkan ke dalam campuran kentang tadi.Kacau rata.
  • Masukkan daun bawang,crab stick,tepung jagung dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati.
  • Sapukan butter atau minyak di sekeliling muffin pan.
  • Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan.
  • Letakkan cheese parut di atasnya.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 190'c selama 20 minit atau sampai cheese bertukar perang.
  • Sedap di makan bersama sos pilihan atau di makan begitu saja.

1 ulasan: