style="text-align: center"

Sabtu, 11 Februari 2017

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Assalam buat semua..
Hari ini buat lagi Biskut Coklat Cip untuk abang Amzar
tapi guna resepi yang lain pula.
Resepi ni pun best juga,crunchy saja biskutnya.
Jika tidak mahu biskut meleper semasa di bakar,tambahkan sedikit tepung di dalam adunan supaya tidak lembik sangat.
Resepi dari FB.
Let's try baking

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Bahan A
250 gm butter/marjerin
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur

Bahan B
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar serbuk koko
*semua bahan B di ayak bersama

2 cawan coklat cip  saya letak 1 cawan shj.
kekacang pilihan

 Cara membuatnya
  • Satukan bahan A dan putar high speed selama 5 minit.
  • Putar hingga kembang dan warna adunan bertukar jadi pucat.
  • Masukkan esen vanila dan telur dan putar lagi selama 2 minit.
  • Tambahkan tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit sambil di gaul rata dengan spatula.Tidak boleh di putar lagi kerana biskut akan jadi keras nanti.
  • Tambahkan coklat cip dan apa-apa kekacang yang di sukai.Gaul rata.
  • Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit,untuk elak biskut jadi meleper bila di bakar.
  • Lapikkan dulang dengan baking paper dan sudukan adunan sampai habis.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 160'c selama 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing
  • Dah masak,sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan