Selasa, 21 Mac 2017

KUIH KACAU KELEDEK

 Assalam buat semua..
Saya cuba buat kuih lama ini yang menjadi kesukaan pada suatu ketika dahulu.Rasanya sungguh sedap !
Ketika masih bersekolah..
Ketika arwah ibu masih ada..ternampak-nampak ibu mengacau kuih ni di dapur.
Tak pernah saya kisahkan waktu itu,hanya tahu makan saja. 
Sehingga lah hari ini,saya cuba membuatnya kembali.
Baru tahu betapa lenguhnya tangan ibu mengacau kuih ini suatu ketika dahulu...
Let's try buat.

KUIH KACAU KELEDEK

Bahan-bahan
1 kg keledek
2 cawan santan pekat
gula secukup rasa
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
2 helai daun pandan

Cara membuatnya

  • Bersihkan keledek,kikis kulitnya.
  • Potong keledek kecil-kecil dan rebus sampai lembut.
  • Pukul telur dan masukkan esen vanila.
  • Masukkan keledek dan setengah dari air rebusan ke dalam kuali bersama semua bahan-bahan .
  • Kacau sambil di hancurkan keledek.
  • Kacau hingga air kering dan keledek menjadi lembut dan kental.
  • Masukkan ke dalam acuan jika suka.
  • Sejukkan sebelum di hidangkan.


4 ulasan:

  1. Assalamualaikum kami sekumpulan pelajar uiversiti ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan kuih kacau keledek yang unik dan merupakan kuih warisan johor.Pertolongan dari tuan blog ini amat kami hargai.Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy jg adalah pengusaha kuih kacau keledek..menu minum ptg yg sesuai Dan utk menjamu tetamu... Selain itu sy jg ada membuat kuih halwa maskat

      Padam
    2. Adakah puan masih menjual kuih kacau keledek dan halwa maskat? Bagaimana nak hubungi puan?

      Padam
  2. Saya jg adalah pengusaha kuih kacau keledek Dan halwa maskat.. pembuatan kedua2 kuih ini memerlukan kesabaran Dan jiwa

    BalasPadam