style="text-align: center"

Ahad, 11 Jun 2017

KETUPAT SOTONG

 Assalam buat semua..
Pertama sekali nak pesan pada orang yang selalu curi pos saya ni..tolong hentikan kerana anda mengambil karya saya tanpa izin.
Nak ada blog masakan,
kena gi beli bahan 
kena masak dan rasa
kena ambil gambar,
kena tulis resepi
baru lah boleh publish
masa ?..beberapa jam mengadap komputer belum tentu siap.
susahkan..
senang saja anda auto copy paste ke dalam blog anda.

Hari ini saya kongsikan satu lagi resepi makanan rare di negeri lain tetapi popular di Kelantan iaitu Ketupat Sotong.Ia adalah sotong yang di sumbat dengan beras pulut dan di masak lama dengan santan dan rasanya agak manis.
Di Bazar Ramadhan,seekor Ketupat sotong kecil di jual dengan harga Rm 2-tak -cukup-nak-makan.Rasanya juga tidak memenuhi citarasa sendiri.Baik cuba buat sendiri baru puas makan.
KETUPAT SOTONG

Bahan-bahan
10 ekor sotong
2 cawan santan pekat
2 keping gula melaka 
gula pasir jika perlu
2 helai daun pandan
3/4 cawan beras pulut /secukupnya
garam
sedikit halia-racik halus
1 sudu teh halba
lidi

Cara membuatnya
  • Basuh beras pulut dan rendam dengan satu cawan santan sebentar.
  • Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
  • Masukkan beras pulut ke dalam sotong separuh badan sahaja.
  • Jangan sumbat ketat untuk elak dari sotong pecah bila di rebus nanti.
  • Sematkan kepala sotong ke badannya dengan lidi.
  • Susun dalam periuk dan buat hingga habis.
  • Masukkan lebihan santan,daun pandan,setengan cawan air,halba,hirisan halia dan rebus dengan api kecil .
  • Bila pulut telah masak,tambah satu cawan santan lagi,gula melaka.gula pasir jika perlu dan garam secukup rasa.
  • Masak sehingga kuah kelihatan pekat sedikit.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
**Kuah nampak sedikit kehitaman kerana ada seekor sotong tak terbuang dakwatnya.Kuah sepatutnya berwarna perang tua sedikit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan