style="text-align: center"

Jumaat, 15 Disember 2017

KEK PANDAN CHEESE LELEH


Assalam buat semua..
Hampir-hampir sebulan saya tidak kongsi resepi di ruangan ini.
Hari-hari ingat saja nak menulis di sini tapi selalunya sampai ke malam ada saja waktu yang terbatas.
Dan hari ini sampai jam 2300 baru sempat berada di ruangan ini..
Kek Pandan Cheese leleh ni dah lama saya simpan resepinya.
baru sekarang saya berkesempatan membuatnya.
Let's try buat..

KEK PANDAN CHEESE LELEH

Bahan A
5 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil penuh ovalette
*blend hingga gebu

Bahan B
2 cawan gandum
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder

Bahan C
1/2 cawan minyak
1 cawan air masak

Cara membuatnya
  • Ambil bahan blend(A) dan masukkan ke dalam bahan B dan kacau sebati secara manual sahaja.
  • Kemudian masukkan bahan C-minyak dan kacau sedikit kemudian masukkan air kacau sebati.Adunan kelihatan cair.
  • Masukkan ke dalam loyang yang di sapu sedikit minyak.
  • Kukus atau bakar sehingga masak dengan suhu 170'c selama lebih kurang 40 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Kek di atas di buat secara kukus.
Cheese leleh
250 gm cream cheese Tatura 
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair

Keju cheddar parut.

*Blend bersama sehingga cair dan masukkan ke dalam peti sejuk      Bila sedikit pekat baru di tuang di atas kek.
  Taburkan keju parut di atasnya,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan