style="text-align: center"

Selasa, 12 Jun 2018

BISKUT SAMPERIT CHEESE

Assalam buat semua..
Pagi-pagi sebelum buat persiapan raya kita kongsi resepi dulu.
Jalan-jalan di Kota Bharu hampir semua sesak..
tapi kehidupan terpaksa di teruskan..hihihi
Hari ini resepi biskut raya sebab dah hampir nak raya ni
Ok let's try baking.

BISKUT SAMPERIT CHEESE

Bahan-bahan
260 gm butter
110 gm gula kastor
160 gm tepung kastard
40 gm tepung jagung
240 gm tepung red rose
1 biji kuning telur
2 sudu besar tepung ubi
cheddar cheese parut

Cara membuatnya

  • Pukul butter dan gula guna senduk sampai sebati.
  • Masukkan kuning telur dan kacau rata.
  • Masukkan semua tepung dan uli sehingga menjadi doh lembut dan tidak melekat di tangan.Boleh tambah tepung jika perlu.
  • Masukkan ke dalam acuan samperit dan tekan ke dalam loyang pembakar.
  • Buat sampai habis.
  • Sapukan kuning telur dan taburkan cheddar cheese parut.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 150'c api atas bawah selama 15-20 minit atau sehingga bergantung pada oven masing-masing.
  • Dah siap,sejukkan sebentar dan simpan dalam bekas kedap udara. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan