style="text-align: center"

Selasa, 12 Jun 2018

MINI PAVLOVA WITH MANGO FILLING

Assalam buat semua ..
Lepas buat biskut raya baru ada stok telur putih. 
Terlintas pula nak cuba buat Pavlova mini.
Selalunya buat yang besar tapi kejadiannya tidak begitu shantik
Tapi tu lah yang ni pun tak begitu syantik juga!
Dark skin sikit mungkin suhu oven terlebih panas walaupun saya bakar ikut suhu yang di sarankan dalam resepinya.
Nanti lain kali saya adjust lagi suhu oven sendiri.
Melt in mouth..best sangat tapi soooo sweetlah!
Saya tidak menggunakan fresh fruit seperti kebiasaanya
tetapi mengantikannya dengan Mango puree 
Resepi dari Abang Danish Red Kitchen.Thanks.
Resepi asal menggunakan Durian curd sebagai fillingnya.
Let's try baking.

MINI PAVLOVA WITH MANGO FILLING

Bahan Pavlova
6 biji putih telur gred A-suhu bilik
1 1/2 cawan gula kastor
2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu besar esen vanila

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 130'c.
  • Alas baking tray besar dengan baking sheet.
  • Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga gebu.
  • Bila sudah gebu,tambahkan gula sedikit demi sedikit dan putar lagi selama 10 minit dengan kelajuan tinggi.
  • Putih telur akan kelihatan sekata dan sedikit berkilat.
  • Masukkan jus lemon dan esen vanila dan kaup balik sampai rata.
  • Akhir sekali masukkan tepung jagung dan kaup balik sampai rata.
  • Paipkan mini Pavlova dalam bentuk bulatan ke atas baking sheet dan buat lubang sedikit di tengahnya untuk diisi dengan filling nanti.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 130'c selama 1jam 30 minit sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.
Filling
buah mangga 
krim putar
hirisan mangga

  • Putar krim sampai kaku
  • blend mangga dan gaul dengan 1 sudu teh jus lemon.
saya tidak mencampurkan gula ke dalam kedua-dua bahan ini sebab Pavlova dan cukup manis.
Paipkan krim putar ke atas Pavlova dan isikan filling mangga.
Hias dengan hirisan mangga.
Sejukkan dalam peti ais.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan