style="text-align: center"

Jumaat, 31 Ogos 2018

SAYUR TUMIS LOBAK PUTIH


Assalam buat semua..
Lobak putih sedap dimakan jika buat sayur tumis 
Boleh juga di buat minuman Jus lobak putih.
Tetapi mungkin yang ramai akan memilih lobak merah berbanding yang ini.
Apapun ia adalah salah satu dari sayur kesukaan saya.
Let's try buat.

SAYUR TUMIS LOBAK PUTIH

Bahan-bahan
1 batang lobak putih
1/2 biji lobak merah-potong dadu
5 ulas bawang putih-di ketuk
1/2 biji bawang besar-potong dadu
1/2 kiub pati ikan bilis
1 biji lada hijau-potong bulat
1 biji telur-di kacau
1sudu besar sos tiram
beberapa tangkai daun bawang-potong 1/2 inci
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam
sedikit minyak sayur untuk menumis

Cara membuatnya
  • Lobak putih di buang kulit dan potong bulat.
  • Panaskan sedikit minyak sayur dan tumis bawang besar dadu dan bawang putih hingga naik baunya.
  • Masukkan sos tiram
  • Masukkan air secukupnya untuk kuah.
  • Masukkan lobak putih dan lobak merah.
  • Biarkan hingga mendidih.
  • Tambahkan kiub pati ikan bilis,serbuk lada sulah,serbuk lada hitam dan cili hijau.
  • Masukkan telur perlahan-lahan sambil di kacau.
  • Tambahkan garam jika perlu.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan