Dah lama tak meroti sebab asyik keletihan saja balik bertugas di hospital.
Tapi baru -baru ini bertemu jodoh dengan bread maker.
Adalah sedikit kerajinan pada skala 3/10.
Boleh lah buat cicah nescafe kosong sambil-sambil baca novel.
Roti kosong tanpa inti jer ni,saya taburkan cheese
Pastu bakar biar garing sikit permukaannya..
Let's try baking
Bahan doh asas
500 gm tepung high protein
1 sudu kecil RFB/5 gm
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula kastor
260 ml air sejuk dari peti ais
60 gm mentega
11 gm yis
1/4 sudu teh garam
keju cheddar parut
keju parmesan
campuran susu pekat dan kuning telur
Cara membuatnya
- Masukkan air,mentega,garam,gula dan RFB ke dalam breadmaker.
- Masukkan tepung high protein,susu tepung dan yis
- Setkan ke no.11 untuk doh
- Selepas siap bulatkan doh roti seberat 35 gm setiap satu
- Susunkan ke dalam loyang.
- Biarkan ia naik sekali lagi
- Sapukan permukaan atas doh dengan campuran susu pekat dan kuning telur
- Taburkan keju cheddar dan keju parmesan.
- Bakar dalam oven dengan suhu 160'c sehingga masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan