I'm a big fan of Tart Telur Portugis.
Selalunya kalau beli kat kedai bakeri selalu tak cukup.
Buat sendiri tu biasa lah ..boleh makan puas-puas.
Lagipun ia di buat tidak berapa manis sesuai dengan selera.
Let's try baking
TART TELUR PORTUGIS
Bahan-bahan
1 pek Puff pastry readymade
4 biji telur
150 ml air
250 ml full cream milk/susu cair
120 gm gula kastor/ikut manis sendiri
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya
- Letak sedikit tepung dan canai sedikit kulit pastry jangan sampai nipis sangat.
- Potong kulit pastry besar sedikit dari acuan.
- Masukkan pastry ke dalam acuan,tekan-tekan bagi rapat ke dinding.
- Jangan bagi ada gelembung udara.Ketepikan.
- Panaskan oven.
- Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.
- Tapiskan adunan kastard dan tuang ke dalam acuan.
- Bakar pada suhu 200'c selama 40 minit dengan api atas bawah.
*Lebihan tepi-tepi pastry masih boleh di gunakan,satukan kesemuanya dan canai semula
dan tekap bulat.
*kalau tak ada acuan boleh guna acuan muffin yang keras atau acuan aluminium yang bulat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan