style="text-align: center"

Selasa, 25 Disember 2018

TART TELUR PORTUGIS

Assalam buat semua..
I'm a big fan of Tart Telur Portugis.
Selalunya kalau  beli kat kedai bakeri selalu tak cukup.
Buat sendiri tu biasa lah ..boleh makan puas-puas.
Lagipun ia di buat tidak berapa manis sesuai dengan selera.
Let's try baking

TART TELUR PORTUGIS

Bahan-bahan
1 pek Puff pastry readymade
 
4 biji telur
150 ml air
250 ml full cream milk/susu cair
120 gm gula kastor/ikut manis sendiri
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya

  • Letak sedikit tepung dan canai sedikit kulit pastry jangan sampai nipis sangat.
  • Potong kulit pastry besar sedikit dari acuan.
  • Masukkan pastry ke dalam acuan,tekan-tekan bagi rapat ke dinding.
  • Jangan bagi ada gelembung udara.Ketepikan.
  • Panaskan oven.
Menyediakan kastard

  • Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.
  • Tapiskan adunan kastard dan tuang ke dalam acuan.
  • Bakar pada suhu 200'c selama 40 minit dengan api atas bawah.
*sekeping pastry yang besar boleh dapat 5 biji tart
*Lebihan tepi-tepi pastry masih boleh di gunakan,satukan kesemuanya dan canai semula
dan tekap bulat.
*kalau tak ada acuan boleh guna acuan muffin yang keras atau acuan aluminium yang bulat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan