style="text-align: center"

Selasa, 21 Mei 2019

PASEMBOR


Assalam buat semua..
Ramadhan ke-15
Saya terjumpa resepi Pasembor yang mudah kat group MAHN yang di kongsikan oleh Puan Nora Lola.Thanks.
Kebetulan ada semua bahan-bahan yang di perlukan
Jadi la projek buat Pasembor untuk berbuka.
Kebetulan masih lagi bercuti.
Let's try buat

PASEMBOR
Bahan-bahan
6 biji ubi kentang*
6 keping fishcake*
6 keping tauhu*   saya ganti dengan popia sayur
6 biji telur ayam-rebus
2 biji timun

*semua bahan bertanda di goreng dan di potong
telur di belah dua
timun di potong baji/panjang.

Bahan untuk cucur
300 gm.tepung gandum
200 gm.taugeh
50 gm.udang kering
1 sudu mauripan
air secukupnya

Blend udang kering dan gaul rata kesemua bahan
Biarkan seketika dan goreng cucur sampai habis.
Toskan.
Kemudian di potong-potong.

Untuk kuah
300 gm.kacang tanah-goreng dan blend dengan 3 gelas air
200 gm.cili kering-rebus dan toskan.Blend dengan 1 ulas bawang putih
2 senduk gula/ikut manis sendiri
garam secukup rasa

Cara membuatnya

  • Tumis cili kering kisar hingga naik minyak.
  • Masukkan gula dan garam,kacau rata.
  • Masukkan kacng kisar dan tambah air jika perlu-mengikut kepekatan kuah yang di sukai.
  • Didihkan dengan api perlahan hingga masak.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan