Ramadhan ke-15
Saya terjumpa resepi Pasembor yang mudah kat group MAHN yang di kongsikan oleh Puan Nora Lola.Thanks.
Kebetulan ada semua bahan-bahan yang di perlukan
Jadi la projek buat Pasembor untuk berbuka.
Kebetulan masih lagi bercuti.
Let's try buat
PASEMBOR
Bahan-bahan
6 biji ubi kentang*
6 keping fishcake*
6 keping tauhu* saya ganti dengan popia sayur
6 biji telur ayam-rebus
2 biji timun
*semua bahan bertanda di goreng dan di potong
telur di belah dua
timun di potong baji/panjang.
Bahan untuk cucur
300 gm.tepung gandum
200 gm.taugeh
50 gm.udang kering
1 sudu mauripan
air secukupnya
Blend udang kering dan gaul rata kesemua bahan
Biarkan seketika dan goreng cucur sampai habis.
Toskan.
Kemudian di potong-potong.
Untuk kuah
300 gm.kacang tanah-goreng dan blend dengan 3 gelas air
200 gm.cili kering-rebus dan toskan.Blend dengan 1 ulas bawang putih
2 senduk gula/ikut manis sendiri
garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Tumis cili kering kisar hingga naik minyak.
- Masukkan gula dan garam,kacau rata.
- Masukkan kacng kisar dan tambah air jika perlu-mengikut kepekatan kuah yang di sukai.
- Didihkan dengan api perlahan hingga masak.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan