style="text-align: center"

Rabu, 22 Mei 2019

DAISY CHOCOLATE COOKIES

Assalam buat semua..
17 Ramadhan..
Hari ni nak kongsi resepi biskut pula.
Saya buat sikit-sikit..satu hari satu jenis biskut,curi waktu semasa tidak bertugas.
Kalau raya tak ada biskut tak best,walaupun tak makan pun di hari raya.
Biasanya biskut raya di makan selepas hari raya dan sebulan selepas itu dan seterusnya...
Tekstur biskut ini rapuh kerana banyak menggunakan tepung jagung.
Lets try baking

DAISY CHOCOLATE COOKIES

Bahan-bahan
250 gm mentega
100 gm gula aising
200 gm tepung jagung
100 gm tepung kastard
100 gm tepung beras
50 gm tepung ubi
20 gm serbuk coklat
1 sudu teh perisa coklat

Hiasan
manik gula perak/ceri merah

Cara memasak

  • Pukul mentega bersama gula aising hingga lembut.
  • Kemudian masukkan telur,pukul rata.
  • Ayak bersama semua jenis tepung dan masukkan ke dalam adunan.
  • Adunkan menjadi doh.
  • Masukkan doh ke dalam acuan berbentuk bunga dan tekankan ke atas loyang pembakar yang telah di griskan.
  • Susun manik sebiji di atasnya.
  • Bakar dalam suhu 170'c selama 15- 20 minit bergantung kepada jenis oven masing-masing.
  • Bila telah masak,sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan