Selasa, 9 Jun 2020

PUDING ROTI BUTTERSCOTCH

Assalam buat semua..
Masih lagi kita berada dalam bulan Syawal.
Semasa catatan ini di tulis,PKP-B sudah pun tamat dan bermula 10/6/2020 bermulanya PKP- P sehingga 31 Ogos 2020.
Semoga kita terus istiqamah untuk meneruskan hidup dalam norma baharu.
Virus ini ada di mana-mana,yang penting kita jaga kita .

Entri kali ini,saya buat Puding Roti Butterscotch yang mudah sahaja.
Di makan bersama Sos Kastard yang lemak-lemak sikit.
Roti Butterscotch dah sedia manis,jadi saya letak gula sedikit sahaja dalam puding dan sosnya.
Boleh di tabur dengan kismis ataupun coklat cip .
Dalam resepi ini saya menggunakan coklat cip dan cincangan prune kering.
Let's try baking.

 PUDING ROTI BUTTERSCOTCH DAN SOS KASTARD

Bahan
8 keping Roti Gardenia Butterscotch-carikkan
1 tin susu cair
2 biji telur gred A
1sudu besar gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 sudu mentega cair

coklat cip/kismis/prune kering cincang

 Bahan Sos Kastard
2 cawan susu full cream
1 sudu besar gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 cawan air
1/4 suud teh garam
1 sudu besar tepung kastard/ikut kepekatan yang di sukai

*Masak kesemuanya di atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga pekat sedikit dan sejukkan.

Cara mmebuatnya

  • Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
  • Lengserkan bekas kaca tahan panas dengan mentega.
  • Susun roti dalam bekas kaca tahan panas selapis dulu.
  • Taburkan coklat cip dan prune kering/kismis.
  • Ambil bahan kuah dan curahkan di atas roti.
  • Buat lapis-lapis dan tabur coklat cip hingga roti habis.
  • Akhir sekali,tuang kesemua lebihan kuah,tabur coklat cip dan orune selebihnya.
  • Biarkan seketika supaya bahan kuah meresap dalam roti.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 150'c selama 20-30 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila masak,sejukkan dan di hidang bersama Sos kastard.

4 ulasan:

  1. Baru jer buat mggu lepas 🙂

    BalasPadam
  2. wahh..sedap ni, saya tak pernah cuba lagi buat puding roti butterscoth,,mesti sedap sangat ni, mkn gitu pun roti butterscoth dah sedap kann..

    BalasPadam