Khamis, 1 Oktober 2020

CHURROS

Assalam buat semua..
Atas permintaan anak-anak saya cuba buat. 
Letak gula aising saja untuk taburan walaupun ank-anak request nak celup coklat.
Kebetulan saya malas nak cairkan coklat...coklat cair ready made pun dah habis.
Tunggu lah saya buat lagi selepas ini. Anak-anak reda..hahaha.
Churros ni rangup ,sedap jer makan petang-petang sambil tengok drama Korea.
Let's try buat.

CHURROS

Bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar marjerin
1 sudu besar gula
1 biji telur ayam
1/2 sudu teh esen vanila 
1/4 sudu teh garam

Cara membuatnya.
  • Panaskan kuali dan cairkan marjerin.
  • Masukkan air,gula,garam dan esen vanila.Biarkan sampai mendidih,tutup api.
  • Masukkan tepung gandum dan gaul sebati dengan senduk kayu.
  • Biarkan sejuk dalam 5 minit.
  • Pukul telur sekejap dan masukkan ke dalam adunan tepung gandum.
  • Masukkan adunan dalam piping bag dan guna acuan samperit.
  • Panaskan minyak untuk goreng tenggelam.Guna api sederhana.
  • Picitkan adunan ke dalam minyak dan potong dengan gunting mengikut panjang yang di sukai.
  • Goreng hingga keperangan.
  • Toskan minyak dan sejukkan dahulu sebelum di tabur gula aising atau biarkan saja dan di celup coklat cair.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan