Rabu, 7 Oktober 2020

KEK LAICI DELIGHT



Assalam buat semua.
Hari ini 07 Oktober 2020 adalah hari lahir Mr.King.
Kebetulan masuk bertugas jam 2100 hari ini jadi sempat lah buat sebiji kek.
Sekali -sekala meraikan tarikh penting dalam hidup 
Dan juga sebagai ingatan.   
Sambil-sambil buat praktikal guna fresh cream.
Saya buat kurang manis versi umur kami..hihi.
Dan Kek Laici tahun ini sebab dia sukakan perisa Laici.
Resepinya dari Azlina Ina.Thanks.

KEK LAICI DELIGHT

Bahan
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar tepung jagung
*Ayak bersama.

3 biji telur Gred B
1/2 cawan gula halus(saya guna 1/4 cawan gula)
1 sudu besar ovalette
1 sudu besar pes Laici/kordial Laici
1 sudu besar air Laici
5 sudu besar minyak jagung

1 tin Laici-toskan airnya
Fresh cream

Cara membuatnya
  • Putar kesemua bahan kek kecuali minyak jagung dengan high speed hingga putih dan gebu.
  • Masukkan minyak jagung dan kaup-balik sahaja hingga rata.
  • Masukkan adunan ke ke dalam loyang 7 inci yang siap di lapik baking paper.
  • Bakar dalam oven 35-40 minit dengan suhu 140'c(oven saya)
  • Bila masak,terus keluarkan dari loyang dan terbalikan di atas papan kek.
  • Setelah sejuk,potong kek kepada 3 lapis.
Untuk Hiasan kek
  • Putar fresh cream hingga kaku.
  • Paipkan ke atas lapisan pertama kek dan letak potongan Laici.
  • Lapiskan hingga 3 lapisan dan sapu bahagian luar dengan krim selebihnya.
  • Hias ikut kreativiti sendiri.

2 ulasan: