Assalam buat semua..
Sambal Tumis Telur ini saya buat untuk di makan dengan Nasi Lemak.
Saya gunakan telur gred C supaya senang untuk di ambil sebiji-sebiji.
Nak guna Telur puyuh boleh juga
Let'try masak
SAMBAL TUMIS TELUR
Bahan
10 biji telur ayam gred C-di rebus
Cili kering kisar
Bahan kisar
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan
1 biji bawang Bombay-potong bulat
Sos cili
Sos tiram
Sos plum
Air asam jawa
Gula dan garam
Serbuk cukup rasa Maggi
1 sudu besar jus limau nipis
Cara membuatnya
1.Panaskan minyak secukupnya dan masukkan bahan kisar .
2.Bila naik bau,masukkan cili kisar.
3.Tumis dengan api sederhana sambil di kacau sekali-sekala hingga cili masak.
4.Masukkan 1/2 sudu air asam jawa,serbuk cukup rasa,gula melaka
5.Kacau rata dan biarkan seketika.
6.Masukkan Sos cili,Sos tiram,Sos plum dan jus limau nipis.
7.Sesuaikan rasanya,tambah garam jika perlu.
8.Akhir sekali,masukkan telur rebus,biarkan seketika supaya telur sebati dengan kuah tumisan.
9.Tambahkan potongan bawang Bombay.
10.Boleh lah di hidangkan bersama nasi.
boleh masak sambal telur ni dengan multifunction rice cooker malaysia ke?
BalasPadamMaaf saya tak pasti sebab tak pernah guna.
BalasPadam