Kek Puding Karamel ada dua jenis-Kek Puding Karamel Pelangi dan Kek Puding Karamel Coklat.
Dua-dua pun saya suka tapi anak-anak lebih suka yang coklat
Hari ini saya buat yang coklat untuk anak-anak
Let's try baking
KEK PUDING KARAMEL COKLAT
Lapisan Karamel
3-4 sudu besar gula pasir
Lapisan Karamel
1 tin sudu cair
3 biji telur
1/3 cawan gula pasir
3 sudu besar Susu pekat manis
2 keping roti-buang tepinya
1 sudu kecil Esen vanila
Sediki garam
Lapisan Kek Coklat kukus
1 cawan gula
3 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
1/2 cawan Susu pekat manis
Sedikit garam
Cara membuatnya
Lapisan karamel
1.Panaskan gula dalam kuali hingga jadi gula hangus/karamel
2.Tuangkan kedalam loyang kek dan ratakan.Ketepikan.
Lapisan puding
3.Panaskan pengukus hingga air mendidih.
4.Masukkan kesemua bahan lapisan puding ke dalam blender dan kisar kesemuanya hingga sebati.
5.Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi lapisan karamel.
6.Tutup loyang dengan plastik/aluminium foil untuk elak air menitis diatas adunan semasa mengukus
7.Kukus sehingga masak
Lapisan Kek Coklat
8.Ayak tepung,serbuk koko dan soda bikarbonat
9.Putar telur dan gula hingga gebu,masukkan Susu pekat manis,minyak,esen vanila,garam dan putar lagi
10.Guna low speed,masukkan tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit.
11.Akhir sekali tambahkan air panas ke dalam adunan dan gaul rata dengan spatula sahaja
12.Tuang adunan Coklat perlahan-lahan ke atas lapisan puding
13.Tutup loyang dan kukus semula hingga masak.
14.Bila sudah masak,sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari loyang.
I'm grateful for the clarity and practicality of the advice you provide.
BalasPadam