Assalam buat semua..
Saya buat Kek Coklat ini untuk harijadi Afiqah tahun ini.
Biasanya anak -anak akan request kek yang saya buat Dan tak mahu kek yang di beli.
Selagi ada masa dan tenaga saya akan tunaikan walaupun bukan pada tarikh yang diraikan.
Kek ini tidak menggunakan telur tapi teksturnya lembut dan moist.
Resepinya dari Pastrybysaloni
A keeper recipe Chocolate cake for me
Let's try baking
CAKE CHOCOLATE MOCHA
Bahan
Kek span Coklat
300 ml full cream milk/sudu cair/fresh milk
1 sudu besar cuka
90 gm.yogurt plain
150 gm.gula kastor
60 gm gula perang
85 ml.minyak sayur
2 sudu the esen vanilla
33 gm.serbuk Koko
210 gm.tepung gandum
1+ 1/2 sudu teh baking soda
1/2 + 1/4 sudu teh baking powder
1/8 sudu teh garam
2 sudu teh serbuk kopi(ganti dengan kopi emulco)
Cara membuatnya
1.Panaskan oven dan alas loyang kek
2.Dalam mangkuk,campurkan susu,cuka dan yogurt kacau sebati.
Biarkan selama 5 minit.
3.Kemudian tambah 2 jenis gula,minyak dan esen vanila.
4.Kacau sebati hingga gula hancur
5.Ayak bersama semua bahan kering dan tambah ke dalam adunan.
6.Gaul rata dan tuang ke dalam loyang 7 inci.
7.Bakar dalam oven dengan suhu 150'c (oven saya)
8.Bila sudah masak,sejukkan dan potong kkepada 2 /3 bahagian.
9.Hias dengan coffee buttercream frosting
Coffee Buttercream frosting
300 gm butter
240 gm.gula raising(saya kurangkan)
120ml.krim putar non diary
2 sudu besar instant coffee
Putar butter hingga ringan dan gebu
Tambah gula aising dan putar lagi hingga ringan
Tambah krim putar Dan instant coffee ke dalam adunan.
Gaul rata dengan spatula
Chocolate Ganache topping
55 gm.dark chocolate
60 gm.krim putar
Cairkan coklat teknik double boil
Tambah krim putar dan gaul rata
Sejukkan sebentar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan