Petang ni rasa bosan pulak,jom kita masuk my little kitchen buat Tart apple crumble.Dalam peti ais tu ada 6 biji epal yang dah berusia seminggu.Kenapalah budak-budak ni dan mak serta papa budak tak makan-makan epal fresh ni.Kalau buat sesuatu mesti habis ni.Selongkar fail resipi ,jumpa lah resipi Tart apple crumble dari Cik Hanamemories ni.Rujuk resipi untuk makan -makan ye.TQ! . Gambar menunjukkan lapisan bawah epal yang siap-siap di letakkan dalam bekas tahan panas.Masuk oven tak meletup punya.
Bahan-bahan
untuk crumble
- 150 gm tepung gandum
- 50gm gula
- 110 butter sejuk dari peti ais
- sedikit garam
- nestum(saya tambah)
untuk inti
- 3 biji epal-kupas dan potong dadu
- 2 sudu makan gula perang
- 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
- kismis(saya tambah)
cara-cara
- Satukan semua bahan crumble sehingga menjadi breadcrumb.Ketepikan
- Dalam bekas lain ,satukan semua bahan inti dan gaul sebati.Masukkan kedalam bekas tahan panas yang telah disapu dengan sedikit butter.
- Masukkan inti.Tutup inti dengan menaburkan crumble tadi.
- Bakar dengan suhu 180 degree hingga kekuningan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan