Khamis, 29 September 2011

AIR ASAM PENCICAH.



Air asam ni saya buat makan dengan Ikan Siakap bakar.En.Zamri telah membeli seekor Ikan Siakap kat Tesco.Dia cakap tak nak masak resipi yang klas-klas,nak makan  bakar sahaja.

AIR ASAM PENCICAH
Sumber:daridapursuzana

Bahan -bahan
  • 1/2 paket asam jawa-ambil airnya sahaja
  • 1 ulas bawang bombay
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar gula
  • 2 biji cili hijau-hiris nipis
  • 2 biji cili merah-hiris nipis
  • air perahan limau kasturi/limau nipis
  • 2 biji pauh muda-cincang halus
  • 1 cawan air
  • 1 biji tomato besar-potong kecil 
Cara membuatnya
  • Masukkan air asam jawa,air ,bawang bombay,bawang putih,gula dan garam kedalam blender dan kisar .
  • Masukkan kedalam mangkuk dan tambahkan lada hiris,tomato,pauh cincang dan gaul rata.
  • sedia untuk dimakan dengan ikan bakar.
*Air asam ini boleh di buat awal dan di simpan dalam peti sejuk untuk di gunakan bila-bila masa. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan