style="text-align: center"

Jumaat, 30 September 2011

BISKUT CRUMBLE BLUEBERI

Pertama kali membuat biskut ini tak berapa menjadi .Resipi asalnya
entah dimana silap atau saya yang tersilap mengadun sehingga adunan sedikit keras.Apapun saya berterimakasih kepada seorang kawan(B)yang sudi berkongsi resipi biskut ini yang di ambil dari sebuah majalah (lupa nama).Resipi di bawah telah di ubah suai oleh saya dari resipi asal pada percubaan buat kali kedua.B...nampak dlm.gambar crunchy kan!!.

Biskut Crumble Blueberi
Bahan-bahan
  • 250 gm .mentega
  • 150 gm.gula kastor
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 /2 cawan tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 1 sdt.esen vanila
*Jika adunan lembut sangat ,boleh ditambah sedikit tepung jagung.

Bahan untuk crumble
  • 50gm.gula kastor
  • 100gm.mentega-dari peti ais
  • 30gm.serbuk badam
  • 150gm.tepung gandum
  • 5 sudu besar nestum


*gaulkan semua bahan didalam mangkuk dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti(crumble).

Cara membuatnya
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang.Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati .
  • Canaikan adunan biar rata.
  • Letak blueberi jem dan taburkan crumble.Potong 4 segi.
  • Bakar dalam suhu 180'c sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan