style="text-align: center"

Khamis, 22 September 2011

KEK COKLAT KUKUS


Gambar-gambar makanan yang di ambil untuk di muatkan di blog ini di ambil di tempat yang sama. Sebab tu la semua gambar ada daun pokok buluh di tepi koridor rumah.Tempat tu la yang paling terang sekali pencahayaannya.Maklumlah kamera kita kena outdoor,kalau indoor tu nampak suram je.Macam CMG  kata,kamera cap ayam je.
Mari kita tengok resipi kek coklat kukus ni.Kek yang sangat moist dan sungguh sedap sekali.Kalau buat saiz 1/2 kg.ni semasa hari Jumaat/Sabtu,waktu pagi ada,bila petang dah hilang!!.cepatnya habis...


Kek Coklat Kukus by Zaima.Tq kerana sudi berkongsi resipi.

Bahan -bahan
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 cawan susu cair
  • 1cawanminyakmasak(guna mentega -cairkan )
  • 1/2 cawan susu pekat manis 
  • 11/4 cawan tepung gandum(guna tepung kek)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanila

    Cara membuatnya
    • Campurkan gula,susu cair,susu pekat dan minyak/mentega cair ke dalam periuk dan masak hingga semua larut.
    • Angkat dari dapur dan masukkan serbuk koko(saya biasanya tak masak koko utk.elak jadi pahit).
    • Ketepikan dan biarkan sejuk.
    • Tepung,baking powder dan soda dicampur dan diayak.Ketepikan .
    • Telur dipukul hingga kembang(anggaran 10min. pada high speed mixer)-jangan lupa masukkan ovalette dan esen vanila.
    • Campuran koko tadi digaul sebati dengan telur menggunakan whisker.
    • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau dengan  whisker sahaja.
    • Biar semuanya bergaul sebati.Tuangkan ke dalam acuan 3/4 penuh sahaja,kerana adunan akan naik.
    • Kukus selama 45min.sahaja atau sehingga masak dengan api yang sederhana.
    • sejukkan kek terlebih dahulu didalam bekas sebelum di keluarkan 

    Saya menggunakan topping kek coklat moist. Resipinya ada dalam catatan yang lepas.

    Lapisan tengahnya diletak aising buttercream dan dilapisi buahan koktel.
    Resipi sebenar kek ini dicurahkan topping di atasnya sahaja dan tidak dilapisi apa-apa pun di tengahnya.

    Atas permukaan kek di letak coklat putih dan dark coklat yang di parut .                     

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan