Khamis, 22 September 2011

PUDING BERKUAH KOKTEL

Puding Berkuah Koktel ini sedap dimakan sejuk-sejuk.Saya membuatnya untuk di makan pada hari raya yang lepas.Baru sekarang dapat memuatkannya disini untuk dikongsi bersama.Resipinya lupa pulak ambil kat mana.Apapun saya berterimakasih kepada penyumbang resipi ini kerana pudingnya sangat sedap sekali.

Bahan-bahan 
  • 1 paket agar-agar
  • 5 -6 cawan air
  • 1cawan tepung kastard-di bancuh dgn.air
  • 4 sudu besar gula.
Masak agar-agar hingga larut.Tambahkan 4 sudu besar gula.Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati dan sejukkan .

Bahan kuah puding
  • 1 tin susu cair
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan kismis 
  • 1 tin buah koktel/laici/peach
  • 2 sudu besar tepung kastard.
  • gula dan garam (ikut rasa masing-masing)
Cara membuatnya
  • Masak susu cair dan tambahkan air kedalam periuk sebanyak 1000ml(sukatan air ikut suka masing-masing).
  • Masukkan gula dan garam.
  • Masukkan koktel pilihan dan kismis.
  • Campurkan kastard dan telur yang telah dipukul terlebih dahulu dan esen vanila.Kacau hingga mendidih dan sejukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan