style="text-align: center"

Ahad, 9 Oktober 2011

PULUT KUNING


Saya cuba buat pulut kuning ini selepas Mr.Azim minta buatkan.Itupun dia sorang yang makan ,mujur pula dua orang lagi tu sibuk dok buat kerja masing-masing.Kalau tidak mesti semua dok pandang bekas saja sebab tak cukup.Lain kali kita buat lebih sikit supaya semua orang dapat makan.Biasanya pulut kuning di makan dengan rendang,tapi hari tu saya makan dengan Sambal Ikan Bilis dan Ikan Rebus goreng.Sedap juga...Azim?cicah pulut kuning dengan gula aje..

PULUT KUNING.
Bahan-bahan
  • 1 kg.beras pulut
  • 2 gelas santan pekat
  • 2 sdt.serbuk kunyit
  • garam/gula secukup rasa
  • 1 keping asam gelugor
Cara membuatnya
  • Basuh bersih beras pulut.
  • Rendam beras pulut selama 2-3 jam bersama serbuk kunyit dan asam gelugor.Kemudian toskan.
  • Panaskan pengukus dan kukus beras pulut sehingga naik wap/masak.
  • Angkat dari pengukus dan masukkan pulut yang telah kukus ke dalam bekas.
  • Tambahkan santan pekat yang telah di campur garam , gula dan gaul rata.
  • Masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus sekali lagi hingga naik wap/masak.

  • Tip memasak pulut kuning
  • Rendamkan pulut semalaman supaya elok kembangnya.Campurkan beberapa keping asam gelugur atau air kelapa,agar pulut kelihatan berkilat setelah di masak.
  • Untuk mengelak pulut cepat basi,perah santan menggunakan air suam.Kemudian panaskan santan dengan garam.Tetapi jangan sampai mendidih.
  • Didihkan kukusan terlebih dahulu.Untuk mendapatkan pulut yang wangi,siat-siatkan daun pandan sebelum di tanak pulut atau di kukus.
  • Gaulkan santan dengan pulut ketika pulut masih panas,agar tidak melekat
Sumber:Majalah Saji                                    
























      Tiada ulasan:

      Catat Ulasan