Rabu, 12 Oktober 2011

KEK COKLAT

 Resepi kek coklat ini tidak menggunakan mentega tetapi di gantikan dengan minyak masak .Walaupun tidak mengunakan mentega tetapi tekstur dan rasanya tidak berlainan dengan kek yang mengunakan mentega.Walaupun warna keknya agak hitam tetapi tidak pahit(perfect taste!) .Saya melapisinya dengan topping mentega mengunakan krimwell dan di letak perasa kopi.Bila kek dah siap ,jom kita bergambar tepi pokok bunga.Alaa..tempat biasa tu!.

Kek coklat (tanpa mentega)
Bahan-bahan utama
  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak 
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
*Saya kurangkan sukatan gula.

Bahan A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat.
  • 1/2 cawan air campur dengan 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
  • 2 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
                                                                                  
Cara membuatnya
  • Pukul telur hingga kembang.
  • Masukkan gula dan pukul lagi.
  • Kemudian masukkan minyak masak.
  • Ayak  semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi berselang -seli dengan bahan A.
  • Gaul sehingga sebati.
  • Bakar pada sudu 170'c selama 1 jam atau sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan