style="text-align: center"

Khamis, 13 Oktober 2011

TIP MEMBUAT BISKUT

TIP UNTUK MENDAPATKAN BISKUT YANG RANGUP.
  • Gunakan mentega yang berkualiti untuk rasa biskut yang enak.
  • Pukul mentega dan gula dengan sebati untuk mendapatkan biskut yang rangup.
  • Anda perlu mengayak bahan penaik dan bahan kering lain seperti tepung sebelum mencampurkan dalam adunan mentega agar biskut yang bakar naik dengan sekata.


  •  Gunakan tepung halus(superfine) bagi mendapatkan hasil biskut yang rangup.
  • Anda perlu memanaskan ketuhar 10 minit lebih awal sebelum membakar biskut.
  • Lengserkan dulang pembakar dengan mentega sebelum menyusun biskut yang belum di bakar agar biskut yang di bakar mudah di tanggalkanselepas di bakar.
  • Setelah adunan di campur dengan tepung,jangan menguli biskut terlalu lama kerana itu akan membuatkan biskut menjadi keras dan tidak rangup.
  • Pastikan doh tidak terlebih tepung yang akan membuatkan biskut tidak rangup .
  • Canaikan doh dengan ketebalan yang di sarankan adalah 5-8mm.
  • Ketuhar standard mempunyai fungsi yang bolah dilaraskan ,pastikan anda mengetahui cara penggunaan ketuhar anda dengan betul.Jangka masa pembakaran adalah sekitar 10-12 min. dengan kepanasan 180'c.
  • Biskut yang belum di bakar perlu di susun tidak terlalu rapat dan seeloknya perlu disusun selang satu jarak diantara satu biskut dengan biskut yang lain.
  • Elakkan menyimpan biskut yang masih panas di dalam balang biskut kerana wap dari biskut panas akan membuat biskut menjadi lemau.Biar ia sejuk sebelum di susun dalam balang biskut.
Selamat membuat biskut.                      
Sumber:Dari dapur Azli Razali.blogspot. Terimakasih daun keladi!.
Gambar:Cik Google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan