style="text-align: center"

Ahad, 2 Oktober 2011

KEK MENDAP

Mengapa kek mendap?


Ada beberapa sebab mengapa kek jatuh selepas di keluarkan.Ia mungkin disebabkan oleh kek anda itu tidak cukup masak.Jadi pastikan kek itu masak dengan mengujinya terlebih dahulu.
Suhu yang tidak cukup panas juga menyumbang kepada kek mendap selepas di bakar.Bakarlah kek pada suhu 180'c.

Selain daripada itu mungkin di dalam kek tidak mempunyai udara yang cukup.Anda perlu pastikan adunan betul-betul dipukul sebati terutamanya ketika memukul mentega dengan gula,ketika memasukkan telur dan ketika mengacau tepung dalam adunan.
Ini bagi membolehkan kek memerangkap udara.Adalah sebaik-baiknya anda mengayak tepung dan bahan penaik(sekira mengunakannya) sebelum mencampurkan kedalam adunan kek.


Anda boleh menutup suis dan biarkan seketika di dalam ketuhar sambil pintu ketuhar dibuka tetapi cara ini di lakukan  jika anda membuat kek keju.Anda perlu membiarkan seketika bagi mengelakkan kek keju mendap atau pecah selepas di keluarkan .



sumber:dapur Azli Razali. 
Gambar:Cik Google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan