Sabtu, 1 Oktober 2011

BUBUR BARLI

Petang Selasa lepas saya membuat Bubur barli ini.Merebus beras barli memakan masa yang agak lama juga.Rasa beras barli yang lembut dan menyejukkan tekak sesuai di makan pada hari yang panas.Jom kita tengok resipinya pula.

BUBUR BARLI
Olahan:daridapursuzana 
                                       

Bahan-bahan 
  • 250gm.beras barli-rebus sehingga empuk
  • 1 kotak santan-campur air
  • gula(ikut manis)
  • garam
  • 2 helai daun pandan
 Cara membuatnya
  • Masukkan santan yang telah dicampur air bersama barli kedalam periuk.
  • Tambahkan garam,gula dan daun pandan
  • Kacau sekali-sekala sampai mendidih.Bila santan masak bolehlah di angkat dan hidangkan .
 *boleh juga diletak dalam peti ais dan dimakan sejuk.
*santan tidak boleh di masak lama kerana akan 'pecah minyak'dan bubur jadi tidak sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan