Rabu, 16 November 2011

CHEESE LAYERED CREAM CRACKERS


Resipi dessert ini di tujukan khas kepada sesiapa yang suka makan Tiramisu sebab rasanya lebih kurang sama dengan Tiramisu dan amat sedap
sekali.Ia menggunakan Biskut Cream Crackers yang di celup dalam air susu tapi saya mencelupnya dalam air Nescafe.Sebenarnya setiap resipi itu cuma memberi asas dan garis panduan kepada rasanya yang sebenar.Terpulang kepada cara masing-masing untuk mengolahnya supaya mendapat hasil yang sedap dan yang penting ia boleh di makan.

Saya mendapat resipi yang sedap ini dari Blog Mamazieza.Terimakasih kerana telah sudi berkongsi resipi ini yang di adaptasikan dari resipi asal Allahyarham Susan Jafri Tay(Al- Fatihah)-We share the same name with different spelling!..Kenangan yang telah di tinggalkan di blog beliau membuat saya terharu membacanya(Susanna.fotopages-2007).


CHEESE LAYERED CREAM CRACKERS
(Resipi asal dlm .Bahasa English)
Bahan-bahan
  • 250 gm.cream cheese
  • 65 gm.mentega
  • 1/2 cawan gula
  • biskut Cream crackers
  • susu segar
  • jem strawberry
Cara membuatnya
  • Pukul cream cheese,mentega dan gula sehingga bergaul rata dan kembang.
  • Sediakan bekas yang sesuai untuk kita atur/susun biskut.Boleh di letakkan alas di dasar bekas supaya senang untuk kita mengeluarkannya nanti-aluminium foil/kertas minyak.
  • Celupkan biskut di dalam susu segar(celup sekejap sahaja)..not too soggy.Letakkan di dalam bekas.
  • Lapiskan dengan adunan cream cheese(lapisan pertama).
  • Lapisan kedua biskut dan seterusnya di sapu dengan jam strawberry dulu sebelum di celup dalam susu segar.
  • Buat langkah yang sama sehingga kesemua adunan cream cheese habis.Letakkan di dalam peti sejuk.
  • Sedap di makan ketika sejuk.
***saya telah meletakkan serbuk koko di lapisan atas sekali dan menaburkan biskut yang di hancurkan-untuk hiasan  .

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan