Selasa, 15 November 2011

REBUNG GORENG

As-Salam .Siapa suka makan rebung?saya suka, 1'm a big fan of rebung.Orang putih panggil 'baby bamboo'.Rebung ni sedap di goreng.Sedap juga di gulai lemak putih campur udang dan sedap juga di buat kerabu.Saya ,kalau dapat rebung goreng ni tak makan nasi pun tak apa- makan rebung saja pun jadi.My bodyguard tak makan rebung takut kena 'alahan'.Tak apa la ye,kite tak makan sorang je!.

REBUNG GORENG
Sumber:dari dapur

Bahan-bahan
  • rebung-di cincang dan rendam air.
  • 2 sdb.cili kering kisar
  • 2 sdb.bawang merah kisar
  • 1 sdb.bawang putih kisar
  • 1 sdb.udang kering kisar
  • 1 biji telur-di pukul sedikit
  • sos ikan/gula secukup rasa
Cara membuatnya
  • Toskan rebung yang telah di rendam tadi.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang kisar dan udang kering.
  • Bila naik bau ,masukkan cili kisar dan goreng hingga masak.
  • Masukkan rebung dan gaul rata dan tambahkan sos ikan dan gula secukup rasa.
  • Tambahkan telur dan gaul bersama rebung.
  • Masak hingga rebung garing sedikit dan bolehlah di angkat.
  • Semasa menghidang taburkan cili padi dan daun sup yang di hiris halus.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan