Rabu, 30 November 2011

DAGING GORENG REMPAH

Salam semuaaa..dah seminggu tidak bersiaran di alam maya.Sebenarnya saya sibuk sangat di alam nyata pergi bercuti kat Pahang dan K-el.Hari ini baru balik bercuti,sambil-sambil dok mendobi kain yang bertimbun tu ,saya masukkan entri tertangguh ni iaitu Daging goreng ketumbar/rempah.Resipinya di ajar oleh arwah ibu saya.Semasa hayatnya dulu(nostalgia lagi!)arwah sangat suka makan Daging goreng rempah ni.Tapi masa tu daging ini di potong halus-halus dan kecil supaya rempah lagi terasa.
Mari kita tengok resipinya pula,
DAGING GORENG REMPAH
Bahan-bahan
  • 250 gm.daging
  • 2 sdb.biji ketumbar/rempah
  • 2 helai daun limau purut-di potong halus
  • 1 labu bawang besar/bombay -di potong bulat
  • garam/gula secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 sdb.sos tiram 
  • 1sdb.cili kering kisar
Cara membuatnya.
  • Potong daging nipis-nipis,basuh bersih dan toskan.
  • Sementara itu,tumbuk biji ketumbar dan gaulkan bersama daging,serbuk kunyit,cili kering kisar dan sedikit gula.
  • Biarkan dan perap selama lebih kurang 1/2-1 jam.
  • Panaskan kuali dan masukkan daging yang di perap tadi dan goreng dengan api sederhana hingga airnya hampir kering.
  • Kemudian masukkan sedikit minyak dan goreng hingga daging masak dan sedikit garing.
  • tambahkan sos tiram, bawang besar dan garam secukup rasa serta taburkan daun limau purut yang telah di potong halus tadi.
  • Bolehlah di angkat untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan