Jumaat, 16 Disember 2011

BINGKA ROTI


Salam sayang di pagi Jumaat yang mulia ini .Semoga hidup anda semua dan saya sentiasa di berkati.Hari ini saya buat Bingka roti.Bila tengok resipi,bahan-bahannya nampak lebih kurang Puding roti sahaja. Rasanya pun lebih kurang sama cuma bingka ia agak padat sedikit teskturnya.Walaupun begitu kedua-duanya sedap.

BINGKA ROTI
Sumber:Majalah Keluarga Ogos 2009

Bahan-bahan
  • 7 keping roti putih-di potong dua
  • 1/2 cawan kismis
  • 1 cawan susu cair
  • 1 sdt.esen vanila
  • 1/4 cawan gula
  • 2 butir telur
  • secubit garam
  • 2 sdb.mentega.

Cara membuatnya
  • Pukul susu,gula ,mentega dan telur hingga kembang.Tambahkan secubit garam.
  • Sapukan acuan pembakar dengan marjerin dan susun roti yang telah di potong dua tadi
  • Taburkan sedikit kismis di celah-celah roti.
  • Tuangkan adunan susu perlahan-lahan hingga adunan meresap ke dalam lapisan roti kemudian taburkan kismis di atas sekali.
  • Biarkan selama 10,barulah boleh di bakar.
  • Bakar pada suhu 170'c hingga masak iaitu bingka berwarna perang.
**Di dalam gambar di atas saya tidak menabur kismis di atas bingka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan