Selasa, 27 Disember 2011

MARIE BALL


Nama melayunya ialah Bebola Biskut Marie.
Ini adalah biskut yang menjadi kesukaan anak-anak saya yang berdua tu.Yang ketiga tak masuk list sebab tak makan.Cara membuatnya amat senang sekali di mana ia tidak perlu di bakar seperti kebiasaan biskut yang lain.Ia penuh dengan rasa coklat serta di tambah pula dengan kacang tanah tumbuk.Sekali buat pada sebelah petang ,waktu tu juga habis.Kalau sesiapa yang ada Biskut marie tu bolehlah buat untuk anak-anak dan mak anak makan pada musim cuti sekolah ni.Juga boleh di gunakan kek span yang di hancurkan.
BEBOLA BISKUT MARIE
Sumber:citarasawan.blogspot.com  thanks

Bahan-bahan
  • 150gm biskut marie-di hancurkan
  • 60gm coklat masakan, dicairkan
  • 50gm jem (ikut suka)
  • 50ml susu segar
Hiasan :  Manik gula, coklat rice atau kekacang

Cara membuatnya
  • Satukan biskut marie, coklat cair dan jem, gaul rata.  Panaskan susu segar tetapi jangan sampai mendidih.
  • Kemudian tuangkan susu panas tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan biskut, sebatikan sehingga menjadi doh.  Biarkan seketika sehingga biskut agak lembut.
  • Ambil doh dan bulatkan sebesar bola pingpong dan golek dengan bahan hiasan.
** Saya telah mencampurkan terus susu segar bersama coklat semasa di panaskan.
** Saya telah menambahkan kacang tanah tumbuk di dalam adunan dan tidak menggunakan jem.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan