style="text-align: center"

Khamis, 29 Disember 2011

SINGGANG DAGING


Salam mesra di angin lalu.Kali ini entrinya adalah pasal singgang daging tapi sebelum tu nak buat warm -up sikit.Malam tadi saya ada terbaca satu artikel mengenai kemaafan.Artikel tu tulis macam ni-kemaafan adalah sukar untuk di berikan kepada seseorang yang telah melukakan hati kita.Tetapi dengan kemaafan itulah juga boleh merawat hati yang luka. Dan satu lagi ayat yang menarik adalah-walaupun tidak berpeluang memaafkan orang di alam nyata,sebelum tidur maafkan semua orang yang telah melukakan kita dan kita juga meminta maaf dari orang yang kita lukai.Barulah dapat tidur dengan tenang serta bangun pagi dalam keadaan yang bahagia .                                                                 
Kita pergi semula ke tajuk utama iaitu Singgang daging
ia adalah salah satu masakan popular di Kelantan.Selain dari Singgang daging,orang Kelantan juga suka Singgang ikan dan Singgang kacang bendi.Ada juga yang menambahkan sedikit budu di dalam Singgang daging sebagai penyedap masakan.

SINGGANG DAGING
Sumber:Suzanazamri.blogspot

Bahan-bahan
  • 1/2 kg.daging-hiris nipis
  • 8 ulas bawang merah-mayang
  • 5 ulas bawang putih-ketuk
  • 2 inci halia-ketuk
  • 2 sdb.biji ketumbar
  • 5 tangkai cili kering-potong pendek
  • 2 sdb.biji ketumbar
  • 1 keping asam keping
  • 1 inci lengkuas-ketuk
  • garam secukup rasa

 Cara membuatnya
  • Masukkan daging yang telah di hiris ke dalam periuk dan masukkan air sebanyak hingga daging tenggelam.
  • Rebuskan daging hingga hampir empuk.
  • Kemudian masukkan semua bahan -bahan kecuali garam dan rebuskan daging hingga bahan-bahan naik bau.Rebus dengan api yang perlahan.
  • Akhir sekali tambahkan garam secukup rasa.Bila masak bolehlah di hidangkan.
** Semakin lama di rebus dengan api yang perlahan,daging singgang akan menjadi lebih sedap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan