Jom kita tengok resipinya.Puding kastard ini agak lembik dan ia tidak boleh di potong.Kalau nak makan kita kena guna sudu.Sedap di makan sejuk.Resipi ini telah di ubah suai ayatnya oleh saya dari resipinya yang sebenar.
PUDING KASTARD BETIK
Sumber:Buku Resipi Harian 1980 (Cetakan1)
Bahan -bahan
- 1 biji betik masak
- 1/2 biji lemon-di ambil airnya
- 4 sdb.tepung kastard
- 500 ml.susu cair/susu segar
- 3 sdb.gula pasir/secukup rasa
- 1sdt.esen vanila
Cara membuatnya
- Buang kulit betik dan potongkan kecil-kecil dan perahkan jus lemon dan gaul rata.
- Kemudian blend isi betik menjadi puri atau parutkan sahaja.
- Campurkan tepung kastard,susu cair dan gula dan panaskan di atas api sederhana,kacau sentiasa hingga adunan menjadi pekat.Tambahkan esen vanila.
- Angkat dari api dan campurkan dengan puri betik/betik parut tadi dan gaul rata.
- Tuangkan ke dalam acuan kecil-kecil atau acuan kesukaan masing-masing dan sejukkan di dalam peti sejuk.
- Bila agak keras sedikit bolehlah di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan