style="text-align: center"

Jumaat, 23 Disember 2011

UBI ITIK REBUS

Menu petang hari ini,Ubi itik rebus cicah kelapa parut-saya tak ada pemarut kelapa yang halus sebab tu lah kelapa parut dalam gambar nampak agak kasar sedikit.
Nama Botani : Discorea esculenta
Terdapat berbagai jenis ubi yang ada di Malaysia dan ada di antaranya tidak dikenali ramai seperti ubi itik. Ubi itik hanya dijumpai di Kelantan. Ubi itik boleh dikategorikan sebagai ubi bermusim. Pokok ubi itik adalah daripada jenis menjalar. Daunnya berbentuk seakan daun sirih. Ubinya mempunyai pelbagai bentuk dan tidak sama setiap satunya. Ubi ini sederhana besar iaitu antara 3cm - 10cm. Ubi ini mempunyai rasa manis dan ianya sesuai untuk direbus atau dibuat pengat.

UBI ITIK REBUS
Sumber:Suzanazamri.blogspot
 
Bahan-bahan
  • ubi itik
  • kelapa parut
  • gula 
  • sedikit garam
  • gula melaka-di cairkan dengan sedikit air
Cara membuatnya
  • Masukan air kedalam periuk dan basuh bersih ubi itik tanpa di kupas kulitnya.
  • Ubi itik di rebus bersama kulitnya sehingga empuk. Angkat dari api dan toskan.
  • Bila agak sejuk sedikit,buang kulit ubi itik dan letakkan di dalam pinggan.
  • Sementara itu gaulkan kelapa parut dengan gula dan garam(lebihkan manis).
  • Curahkan gula melaka yang di cairkan keatas ubi itik rebus.
  • Kemudian taburkan  kelapa muda yang di parut.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan