style="text-align: center"

Sabtu, 11 Februari 2012

BISKUT ROCK

Salam bahagia dan semoga anda semua sentiasa dilindungi olehNya....

BISKUT ROCK
Sumber:Majalah Rasa

Bahan-bahan
  • 280 gm.tepung naik sendiri
  • 120 gm .mentega
  • 110 gula kastor
  • 1oo gm .kismis hitam/kuning
  • 2 sdb.mixed peel
  • 1 biji telur
  • 80 ml.krimer sejat(susu cair)
  • secubit garam

Cara membuatnya
  • Panaskan oven dan griskan dulang pembakar.
  • Ayak tepung dan gaulkan dengan mentega dengan perlahan(guna hujung jari),kemudian campurkan gula .
  • Masukkan kismis,mixed peel dan gaul rata.
  • Pukul telur,masukkan susu cair dan campurkannya dengan adunan tepung tadi untuk membuat doh(campurkan sedikit demi sedikit).
  • Letakkan di atas dulang pembakar menggunakan garfu untuk mendapatkan bentuk seperti rock(bentuk yang tidak rata seperti bentuk batu).
  • Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak dengan suhu 170'C.
  • Bila masak sejukkan di atas redai barulah di masukkan ke dalam bekas yang sesuai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan