IKAN DURI MASAK ASAM PEDAS
Olahan:dari dapursuzana(versi Kelantan)
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan duri
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inc.lengkuas
- 3 biji lada kering
- 1 inc.kunyit
- daun kesum
- daun asam kandis
- 1 keping asam gelugur
- garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Basuh bersih ikan dan kerat beberapa bahagian dan ketepikan
- Kisar bawang merah,bawang putih,lengkuas,kunyit dan lada kering bersama sedikit air.
- Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan air secukupnya untuk kuah.Tambahkan asam keping.
- Bila mendidih,masukkan potongan ikan duri dan biarkan sebentar hingga kuah hampir mendidih sekali lagi.
- Tambahkan daun kesum,daun kandis dan garam secukup rasa.
- Didihkan sekejap dengan api sederhana.Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan