Tauhu yang di masak cara begini rasanya amat sedap sekali pada selera saya.Terimakasih kepada pemilik Blog Sinaran Menu iaitu Puan Ros kerana sudi berkongsi resipinya disini.Walaupun terpaksa menunggu selama 2 jam setengah untuk uploadkan gambar ini.Kenapalah line internet lambat pula hari ini,selalunya tiada masalah.Saya letak banyak gambar macam selalu supaya penonton dapat merasa kesedapannya.
Cerita tentangnya.....
JEJARI TAUHU
Sumber:sinaranmenu.blogspot.com .thanks
Bahan-bahan
- 4 keping tauhu pejal
- 150 gm.daging cincang
- 2 biji telur A
- 2 sdb.tepung potato
- 1/2 biji karot-parut halus
- 2 pokok daun parsli-potong halus
- 1/2 biji bawang besar-potong dadu
- garam,gula dan lada sulah secukup rasa.
- 1/2 biji cili merah-potong halus
- minyak utk.menggoreng
Cara membuatnya
- Panaskan pengukus terlebih dahulu.
- Ramaskan tauhu sehingga hancur di dalam mangkuk kemudian campurkan dengan semua bahan-bahan lain.
- Gaulkan semuanya hingga sebati dan secukup rasa.
- Masukkan ke dalam bekas yang sesuai untuk mengukus.Buat potongan memanjang seperti jejari di atas adunan tauhu .
- Bila air mendidih,masukkan adunan tauhu dan kukus selama 20-25 min.
- Angkat dan sejukkan.Boleh di simpan sehari di dalam peti ais selepas dikukus untuk memudahkan kerja memotong tauhu ke saiz lebih kecil.
- Jejari tauhu di golekkan di dalam tepung potato dan di goreng secara deep fry sehingga garing.
- Sedap di makan bersama sos pilihan.
**Saya menggantikan daun parsli dengan daun sup/bawang dan taugeh.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan