style="text-align: center"

Rabu, 22 Februari 2012

PASTRI POKOK DUIT

Salam bahagia buat semua..
Kali pertama melihat resipi ni nampak macam mudah sahaja sehingga teruja untuk mencubanya.Lagipun Pastri Puff banyak lagi ada dalam simpanan.Rasanya sedap juga terutama bila di makan semasa masih panas.Begitu rangup sekali.Kalau petang-petang tu tak mahu makan yang berat-berat makan 'pokok duit' ni kenyang juga.

PASTRI POKOK DUIT
Sumber:Blog Tiffinbiru....tq!

Bahan-bahan
  • 10 batang sosej
  • 10 keping puff pastri
  • kuning telur untuk di sapu
  • serbuk lada hitam kisar
  • sos pilihan untuk mencicah
 
Langkah-langkah untuk membuat Pastri pokok duit

Cara membuatnya
  • Puff pastri di biarkan lembut sedikit,tabur tepung atas meja kerja/papan canai,ambil sebatang sosej dan ukur dengan Puff pastri tadi.
  • Canai sedikit Puff pastri tadi sehingga sama panjang dengan sosej .
  • Letak sosej di tengah-tengah Puff pastri dan lipat dua,kemaskan hujungnya seperti dalam gambar di atas.
  • Kerat hingga putus sosej yang bersalut dengan Puff pastri tadi sebanyak lapan bahagian yang sama besar.
  • Kemudian tolakkan satu potongan ke kanan dan satu lagi ke kiri,buat kaedah sama untuk potongan yang lain sehingga mendapat bentuk seperti dalam gambar.
  • Buat sehingga semua siap dan susun di atas dulang pembakar yang telah digriskan.Sapu kuning telur di atasnya dan jika suka bolehlah di tabur sedikit serbuk lada hitam.
  • Bakar pada suhu 200'C selama 20-25 min.bergantung pada oven masing -masing.
  • Sejukkan sedikit sebelum di makan dengan sos pilihan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan